Luchthavenweg 99, 5657 EA Eindhoven       

Bedrijfsoverdracht: begin tijdig!

Schrijver

Casper Remmers

Gepubliceerd op

25 mei 2021

Bedrijfsoverdracht: begin tijdig!

Op 9 mei 2021 stond een artikel in het Financieel Dagblad dat uit onderzoek blijkt dat 40% van de ondernemers overweegt zijn of haar bedrijf binnen twee jaar te verkopen.

Een bedrijfsoverdracht is meestal een langdurig proces. Hierbij spelen naast financiële, fiscale en juridische aspecten ook emoties een grote rol. Het staat vast dat het vraagstuk bedrijfsopvolging of beëindiging van het bedrijf op een gegeven moment aan de orde komt. Dat kan zeer onverwachts of al jarenlang gepland en voorbereid zijn.

Aan de toekomstige bedrijfsopvolging wordt vaak te laat en/of te weinig aandacht besteed. Daarin zit vaak een emotionele component, immers welke ondernemer wil afscheid nemen van zijn of haar levenswerk?

Het proces van bedrijfsopvolging bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Het inzichtelijk maken van toekomstscenario’s

Relevante vragen hierover zijn bijvoorbeeld:

Stap 2: De voorbereidingsfase

Het gaat in deze fase onder meer over het volgende:

Stap 3: De bedrijfsovername

Bedrijfsopvolging is meestal een eenmalige gebeurtenis in het leven van een ondernemer. Voor een succesvolle bedrijfsoverdracht is het noodzakelijk dat daarvoor een aantal jaar de tijd wordt genomen, waarin weloverwogen keuzes worden gemaakt in overleg met alle belanghebbenden. Aan het begin van dit proces moet ook aandacht worden besteed aan de fiscale aspecten van de bedrijfsopvolging. Alhoewel niet-fiscale aspecten uiteindelijk belangrijker zijn dan de fiscale gevolgen van de bedrijfsoverdracht, is onze ervaring dat vaak fiscaal geoptimaliseerd kan worden als daar tijdig aandacht aan wordt besteed. Belangrijk is rekening te houden met een periode van tenminste drie jaren.

Onze adviseurs hebben kennis en ervaring van bedrijfsoverdrachten. Indien u hierover informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen.

De in dit bericht aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en is niet gericht op uw persoonlijke situatie. Dit bericht kan niet worden beschouwd als een advies.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details